mięso

Mięso to jeden z najważniejszych pokarmów w diecie większości ludzi. Powoduje, że szybko się nasycamy, zawiera wiele witamin i minerałów i oczywiście dużą ilość niezbędnego dla naszego organizmu białka. Ale każdy rodzaj mięsa ma swoje własne unikalne cechy i może dać różne korzyści naszemu organizmowi. Przyjrzyjmy się najpopularniejszym rodzajom mięsa.

Najpopularniejsze odmiany mięsa

Kurczak to najpopularniejszy, łatwo dostępny i jeden z najlepszych rodzajów mięsa. Kurczak jest ceniony przede wszystkim dlatego, że białko zawarte w tym mięsie jest najlepiej przyswajalne. Poza tym zawiera dużą ilość białka. Białko z kurczaka dostarcza 92% potrzebnych nam aminokwasów. Kurczak zawiera również witaminy B2, B6, B9, B12 oraz żelazo, fosfor, selen, wapń, magnez, miedź. Mięso indyka jest uważane za najzdrowsze i najbardziej dietetyczne z całej gamy mięs drobiowych. Zawiera niewielką ilość tłuszczu i dużą ilość witamin A i E i antyoksydantów, które chronią organizm przed starzeniem, wspomagają jego witalność i dodają energii. Mięso z indyka ma również wysoką zawartość sodu, dwa razy więcej niż wołowina, więc nie musimy używać soli podczas gotowania indyka. Pod względem zawartości żelaza mięso indycze jest rekordzistą i znacznie wyprzedza wołowinę, wieprzowinę i kurczaka.

Zdrowa wołowina i wieprzowina

Jeden z najpopularniejszych gatunków mięsa na świecie. Zawiera wszystkie aminokwasy niezbędne dla organizmu człowieka. Wołowina jest niezrównanym źródłem składników odżywczych. Zaletą wołowiny jest to, że neutralizuje kwas solny, enzymy trawienne i inne czynniki drażniące znajdujące się w soku żołądkowym, pomagając w ten sposób stabilizować kwasowość w żołądku i jelitach. W wołowinie jest sporo minerałów, przede wszystkim cynk i żelazo, za które wołowina jest wysoko ceniona. W tym mięsie jest również wiele witamin – zwłaszcza z grupy B, a także E, H i PP. Wieprzowina jest często krytykowana za dużą zawartość tłuszczu i dlatego jest uważana za niezbyt zdrowe mięso. Niemniej jednak ma wystarczające korzystne właściwości, aby dodać ją do swojej diety. Zawiera prawie wszystkie witaminy z grupy B w bardzo dużej, niespotykanej w mięsie ilości. Wieprzowina jest nieco gorzej trawiona niż inne rodzaje mięsa, ale jest bogata w składniki odżywcze i minerały. Przygotowywanie zdrowych potraw z mięsem, które dostarczy nam wszystkie składniki odżywcze, jest czasochłonne. Aby oszczędzić czas, możemy skorzystać z oferty, którą przygotował catering dietetyczny Trójmiasto, czyli wybrać dietę pudełkową.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here