Białko roślinne vs. białko zwierzęce

Białko dzieli się na dwa podstawowe rodzaje – roślinne oraz zwierzęce. Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, które z nich okaże się lepszym wyborem dla przeciętnego człowieka. Obie propozycje mają swoje mocne strony, z którymi warto byłoby się nieco bliżej zapoznać, aby móc finalnie wybrać odpowiednie białko dla siebie i swojej rodziny. Czym charakteryzuje się białko zwierzęce, a czym wyróżnia się wersja roślinna?

Białko zwierzęce – najważniejsze zalety

Pierwszym z analizowanych typów białka jest białko zwierzęce, które odznacza się wysoką zawartością niezbędnych aminokwasów i leucyny. Z racji tego jest przeznaczone przede wszystkim dla sportowców, którzy dużo trenują i nie wyobrażają sobie życia bez wzmożonej aktywności fizycznej. Białko zwierzęce zdobywa uznanie m.in. ze względu na swoją wysoką wartość odżywczą i lepszą strawność. Dodatkowo odpowiada za utrzymanie równowagi azotowej i szybki wzrost młodego organizmu. Wszystko to sprawia, że często sięgają po nie rozpoczynający swoją przygodę z kulturystyką sportowcy, chcący zdobyć przewagę nad konkurentami i notować coraz to lepsze wyniki sportowe w wybranej dyscyplinie.

Białko roślinne – dlaczego jest tak popularne?

Drugą propozycją jest oczywiście białko roślinne. To idealne białko dla wegan oraz osób, które nie chcą dostarczać do organizmu zbyt dużej dawki białka zwierzęcego. Osoby przebywające na diecie bogatej w białko roślinne mogą też liczyć na dostarczenie sporych pokładów dobrze przyswajalnego błonnika (usprawnienie funkcjonowania układu pokarmowego, detoksykacja organizmu i obniżenie poziomu złego cholesterolu). Na bazie takiego białka powstają m.in. różnorodne koktajle wegańskie, które spożywa się w formie przekąski (alternatywa dla słodkich przysmaków) lub też po zakończonym treningu. Nie da się ukryć, że koktajle białkowe bazujące na białku roślinnym przydają się też przy redukcji masy ciała. Warto to niewątpliwie skonsultować ze swoim dietetykiem i wspólnie ustalić dla takiej osoby właściwy plan żywieniowy z optymalną zawartością białka roślinnego. Białkowe koktajle wegańskie Eco&Fit występują obecnie w kilku różnych smakach, wśród których na szczególne wyróżnienie zasługują:

  • truskawka,
  • słony karmel,
  • wanilia,
  • czekolada,
  • kokos w połączeniu z ananasem.

Każdy może wybrać dla siebie najdogodniejsze rozwiązanie na rynku i wdrożyć je w ramach II śniadania lub przekąski spożywanej między posiłkami. Sporą popularnością cieszy się m.in. koktajl wegański Veg&Fit pinacolada na bazie białka roślinnego (białko grochu, białko ryżu, białko drożdży), ekstraktu z nasion guarany i błonnika jabłkowego, będący dostarczycielem wielu ważnych składników mineralnych (magnez, wapń, potas, cynk, żelazo, chrom, jod, mangan, selen, miedź) i witamin (witaminy z grupy B, witamina C, witamina E, witamina D, witamina A). To wartościowy zamiennik tradycyjnego koktajlu o obniżonej kaloryczności. Niezaprzeczalnym atutem jest również to, że koktajl jest produktem bezglutenowym.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here