Warzywa do odmrożenia

Dbając o naszą sylwetkę, musimy pamiętać o kilku bardzo ważnych zasadach. Kilka dni restrykcyjnej diety, nie sprawią, że nagle schudniemy. Należy jeść jak najwięcej warzyw i owoców. Również mrożone warzywa sprawdzą się poza sezonem.

Jeżeli mamy ochotę na dynię, a przecież nie ma okresu jesiennego i nie możemy jej dostać w żadnych sklepie, możemy kupić mrożone, pokrojone i obrane ze skórki warzywo, bez żadnego problemu. Nada się znakomicie do dipów oraz do zupy. Mrożenie warzyw i owoców, zatrzymuje wszystkie składniki mineralne i witaminy, więc nie musimy się martwić o to, że jemy bezwartościowy posiłek. Jeżeli trzymamy sylwetkę, to pewnie często stawiamy na zdrowe smoothie lub owsiankę z owocami. Najlepiej jest mieć wtedy mrożone maliny i jagody w zamrażalce, nie będziemy musieli się martwić, że się zepsują. Jeżeli jesteśmy zwolennikami diety ketogenicznej i spożywamy duże ilości brokułów i kalafiora, możemy również postawić na mrożoną alternatywę. Wystarczy zamrożonego kalafiora wrzucić do gotującej się wody i gotować tyle, co świeżego. Kalafior w tym przypadku zastępuje węglowodany. Robiąc puree kalafiorowe, dostarczamy cztery razy mniej kalorii niż ze zwykłego puree ziemniaczanego. Warto pomyśleć o takim pomyśle na obiad. Inne znane mrożonki, to warzywa gotowe na konkretną zupę, często jest tam marchewka, ziemniaki, cebule i inne. Bardzo dobrze jest też mieć mrożony szpinak w lodówce, bowiem jest to doskonały dodatek do kurczaka. Nie zapominajmy wtedy o dużej ilości czosnku oraz serków topionych lub – w zdrowszej wersji – o serze mozzarella. Wystarczy jedna cała do sosu na dwie porcje. Przyprawy stanowią bardzo ważną rolę i to one mogą nam zapewnić miano, najlepszego kucharza każdej imprezy. Jeżeli często zapraszamy znajomych, postarajmy się o zróżnicowane menu. Często możemy się spotkać również z mrożonym groszkiem i on może być wykorzystany do zupy krem na bazie rosołu. Groszek ma bardzo wiele witamin, dlatego warto podawać takie dania naszym dzieciom. Postarajmy się o to, aby gotować samemu w domu i jeść jak najmniej na mieście. Bardzo łatwo wpaść w rutynę i zanim się obejrzymy, przybędzie nam kilka zbędnych kilogramów. Bycie fit, jest bardzo w modzie. Jeżeli jesteś mężczyzną, nie musisz się wstydzić tego, że sam gotujesz. To jest bardzo atrakcyjne dla kobiet i nasze ciało bardzo szybko podziękuje nam za taką dietę.Oprócz warzyw należy jeść dużo owoców, ryb, białego mięsa (zwłaszcza jeśli budujemy mięśnie) oraz jajek. Na śniadanie możemy zjeść jajka sadzone, tosty z ciemnego pieczywa z awokado. Zrezygnujmy z picia kawy na rzecz owocowych herbat lub zielonej herbaty. Na drugie śniadanie możemy zjeść smoothie zrobione z mrożonych owoców. Na obiad postawmy na zupę krem z brokułów, kalafiora lub zielonego groszku. Drugie danie, to jak wspomniany wcześniej kurczak w sosie szpinakowym. Na kolacje zjedzmy owsiankę z owocami lub sałatkę z zielonymi warzywami. Dostarczajmy dużo witamin i minerałów, nasz organizm będzie długo cieszył się dobrym zdrowiem, a my unikniemy wielu chorób.

miss-fit.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here