Kotlety sojowe z sosem żurawinowym

Potrzebujemy do zrobienia tego dania ser, jajka, oraz bułkę tarta do panierowania. najpierw obracamy jajka, ser kroimy na około centymetrowe plastry. trzeba zrobić to dokładnie, żeby kawałki były równe. Każdy z plastrów sera nacinamy widelcem, aby nam lepiej do niego przylegała panierka. można to zrobić dowolnym widelcem. Przygotowany ser panierujemy podobnie jak kotlety schabowe, uważając żeby były pokryte bułka tarta na całej swoje powierzchni. Jeśli jest taka potrzeba, można zrobić to dwukrotnie. Najpierw w jajku je maczamy, później w bułce tartej. Następnie na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju, gdyż będziemy smażyć kotlety na głębokim oleju. Na rozgrzany tłuszcz wkładamy oczywiście kotlety. Czekamy, aż nam się zarumienią z jednej strony, następnie obracamy je na drugą stronę. Widzimy wtedy jak ser nam się roztapia, dlatego tak dobre jest panierowanie sera. Kotleciki ładnie się dosmażają, wiec przekładamy je wtedy na talerz i podajemy je z sosem żurawinowym bądź borówkowym.

babiniec-cafe.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here