Idealny biszkopt.

Ciemny, czy jasny – kawowy, śmietankowy, cytrynowy. biszkopt. Najlepsze wspomnienie? Ilu z was tak miało, kiedy mama dawała nam miskę do oblizywania ciasta? I co najlepsze, nic nam wtedy nie było, a przecież były w tym między innymi surowe jajka. No ale wtedy były inne czasy i nawet mleko prosto od krowy można było pić. kiedy się miało na to ochotę. Dziś jest trochę inaczej, ale robienie ciast na bazie biszkoptów jest cały czas modne. Oprócz samego ciasta ważna jest jeszcze oczywiście masa i samo przyozdobienie, a więc czym przełożyć biszkopt, aby był smaczny i dobry? Na szczęście możliwości i sposobów jest kilka. Przede wszystkim musimy pamiętać, żeby czymś każdą z warstw biszkoptu przełożyć. Najlepiej, jeśli zrobimy to wódką z dodatkiem na przykład soku
z wiśni. Suchy biszkopt nie jest dobry, dlatego powinien być czymś nasączony, by mieć w sobie wilgoć. No dobrze, a czym go przełożyć? najlepszy jest oczywiście krem własnej roboty, z prostej przyczyny – wiemy, z czego jest zrobiony. Wszystko tak naprawdę zależy od tego, o jakim smaku chcemy mieć ciasto. Jeśli przykładowo lubimy kawę, to najtrafniejszym smakiem będzie tiramisu i wtedy serek mascarpone wymieszany z ostudzoną kawą (bez ziarenek oczywiście) – będzie to idealne połączenie do popołudniowej kawy. Taki serek można również połączyć z sokiem z cytryny, dodać trochę cukru pudru. Tutaj ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. A miłośnicy czekolady z pewnością będą w siódmym niebie, jak im zaserwujemy biszkopt, który przełożony jest kremem z serka mascarpone, stopionej czekolady, bądź kremu a orzechów arachidowych. Albo – wystarczy zrobić krem kakaowy, do którego możemy wsypać wiśnie, to smak trochę gorzkawy i nie wszyscy taki lubią, ale ma też wielu swoich miłośników. Biszkopt bardzo lubi się z wieloma owocami i je również możemy wykorzystać, nakładając je na biały krem. Jednak muszą to być bardzo cieniutkie plasterki, ponieważ wtedy ciasto będzie wyglądać dobrze wizualnie, a przecież to też jest bardzo ważne. Tak więc smacznego!

ostw.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here