niedziela, maj 5, 2024

Co powinniśmy wiedzieć o czekoladzie

0
Romantyczna kolacja

Nie każdy wie, że czekolada była znana człowiekowi już przed setkami lat, bowiem została odkryta przez Azteków. Czekoladę dzielimy na kilka rodzajów, do których możemy zaliczyć gorzką – o zawartości miazgi kakaowej nie mniej niż 70 procent całej masy, mleczną – jest z dodatkiem mleka, zawiera około 50 procenta kakao, deserowa – jest to mix czekolady mlecznej i gorzkiej, wzbogacona jest różnymi dodatkami. Można tu wspomnieć jeszcze o wynalazku stosunkowo najnowszym, czyli o tak zwanej czekoladzie białej – nie powinno się tu używać w zasadzie nawet nazwy czekolada, gdyż ten wyrób nie zawiera w sobie ani grama kakao. Jakie wartości i zalety posiada czekolada? Można powiedzieć, że znakomicie pomaga w trawieniu przez organizm różnych tłuszczy, wskazana jest więc po sutych posiłkach. Zawiera w sobie liczne antyoksydanty, których zadaniem jest ochrona naszego organizmu przed chorobami nowotworowymi. I co jest bardzo ważne – posiada substancje, które poprawiają nam nastrój. Jednak z uwagi na dużą ilość kalorii zawartych w czekoladzie zalecany jest umiar w jej spożywaniu.

miasto-dialogu.pl

Książki kucharskie w prezencie

0

Kupienie komuś prezentu to obecnie wcale nie takie proste zadanie, jakby się to mogło na samym początku niektórym ludziom wydawać. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że wybór jest współcześnie ogromny i nic nie wskazuje na to, by miało się to szybko w jakimkolwiek stopniu zmienić. Wręcz przeciwnie, wszystko wskazuje na to, że na rynku pojawi się jeszcze więcej różnych produktów. Skąd więc wiedzieć, czy coś naprawdę się danej osobie spodoba, czy też nie? Jak radzą specjaliści, najlepiej najpierw sprawdzić, co rzeczywiście jest w dzisiejszych czasach modne i popularne. Jak się okazuje, do takich popularnych i niemal zawsze trafionych prezentów należą książki kucharskie. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że kulinaria to obecnie dziedzina, która cieszy się ogromną popularnością. Coraz więcej osób chce jak najwięcej na temat sztuki kulinarnej wiedzieć. Badania pokazują, że jest to idealny prezent przede wszystkim dla przedstawicielek płci pięknej, których pasją jest zazwyczaj gotowanie. Ale równie dobrze można taką książkę kucharska kupić i mężczyźnie. Zwłaszcza, jeśli ten lubi gotować. A jeśli nie – trudno. Być może właśnie dzięki takiej książce otrzymanej w prezencie zrodzi się w nim kulinarna pasja.

lubiepowietrze.pl

Czego unikać w czasie ciąży

0

Większość kobiet w okresie ciąży stara się zgłębiać wiedzę z zakresu różnorodnych form odżywiania najbardziej korzystnych dla ich dzieci. Wszelkiego rodzaju czasopisma dla ciężarnych, jak również zwarte publikacje książkowe pokazują jakich produktów powinnyśmy unikać a tym okresie. Na pierwszy plan wychodzą tutaj wszelkiego rodzaju artykuły powodujące wzdęcia. Niekorzystne będzie zatem spożywanie dużych ilości fasoli, grochu, czy bobu. Mogą one powodować nudności oraz problemy żołądkowe przyszłych mam. Z produktów żywnościowych powinno się także wyłączyć wszelkiego rodzaju kawiory oraz tatary, czy surowe ryby. Wszelkie surowe artykuły spożywcze mogą prowadzić do zarażenia toksoplazmozą, która może oddziaływać na nasze dziecko. Choroba ta wymaga leczenia farmakologicznego, a ono oddziałuje również na nasze maleństwo. Warto zatem wstrzymać się przez parę miesięcy od takich różnorodności spożywczych. Przyszłe mamy powinny skupić się na jedzeniu jak największych ilości owoców oraz warzyw. Jednak nie do końca wszystkich. Wiele owoców powodować może u naszej pociechy różnorodne zaburzenia alergiczne. Do takich owoców należą, między innymi, truskawki. Są to najbardziej lubiane społecznie owoce, aczkolwiek również najbardziej uczuleniowe. W czasie ciąży warto zatem ostrożnie podchodzić do kwestii ilości zjadanych truskawek. Nie trzeba całkowicie z nich rezygnować, ale zachować stosowny umiar.

e-chlopak.pl

Śniadanie francuskie

0

Spośród wielu wspaniałych śniadań, które są przyrządzane na całym świecie, najbardziej smakuje wszystkim znakomity smak śniadań francuskich. Ta delikatność i smakowitość, która mieści się w wspaniałym rogaliku z dżemem i masełkiem, jest naprawdę niepowtarzalna każdego dnia. Prawdziwe śniadanie francuskie charakteryzuje się doskonałą aromatyczną kawą, świeżo wypiekanym croissantem, owocowymi konfiturami i wspaniałym maślanym smakiem. Są to bardzo modne śniadania, bardzo kontynentalne. W większości państw, właśnie na styl francuski podaje się śniadania. Oprócz kawy istnieje także opcja podania gorącego kakao, czy czekolady z odrobiną śmietanki. Takie śniadanie jest dość dietetyczne, skromne, ale za to jak bogate w smaku. Jest zupełnym przeciwieństwem ciężkich angielskich posiłków, które były kiedyś jedzone. Co prawda odchodzi się już od smażonego bekonu i jaj sadzonych z tostami, ale kiedyś były to popularne śniadania w Anglii. Francuzi znacznie delikatniej podchodzą do kwestii posiłków.

dpam.pl

Kulinaria w hotelach

0

Podróżując po świecie oraz korzystając z usług setek hoteli na całym świecie człowiek nabywa odpowiednich doświadczeń, jak również jest w stanie wiele powiedzieć na temat kulinariów, które przygotowane są w poszczególnych krajach. Co warto jest dokładnie powiedzieć na temat jedzenia w hotelach? Nie zależnie od tego, w jak wysokim standardzie będziecie przebywać zawsze możecie być pewni tego, że wcale nie musi posiłek wam smakować. Każda kuchnia świata charakteryzuje się stosowaniem zupełnie innych przypraw, innych dodatków oraz składników. Jeśli jesteś przyzwyczajony do określonych kulinariów, przykładowo kochasz polską kuchnię, to przykładowo kuchnia egipska może ci zupełnie nie smakować. Zdecydowanie najlepiej wypadają tutaj kuchnie uniwersalne. Przykładowo Tunezja proponuje w ramach jedzenia potrawy znane w całej Europie, tylko w swoim , bardzo smacznym wydaniu. W takich miejscach powinno wam smakować dosłownie wszystkie i w zasadzie uznać należy, że takie kraje są najważniejsze i najbardziej istotne dla klientów.

miastomojeawnim.pl

Wyposażenie niezbędne w każdej kuchni

0

Aby przygotowywanie posiłków w kuchni było sprawne, szybkie i nie sprawiało nam żadnych problemów, to na pewno warto się postarać działać w przemyślany pod każdym względem sposób. Chodzi tutaj przede wszystkim o odpowiednie wyposażenie tego pomieszczenia w niezbędne do wykonywania zadań akcesoria, które pozwolą na osiągnięcie znacznie większej satysfakcji z pracy pod każdym względem. Jeśli więc zależy nam na tym, by gotować sprawnie, to trzeba mieć w kuchni choćby i elementy wyposażenia takie, jak dobre garnki, dobre noże, czy też inny, dodatkowy sprzęt. Na pewno nie obejdziemy się bez co najmniej dwóch patelni – jednej płytkiej, drugiej głębokiej, czy też zestawu trzech noży – noża szefa kuchni, noża do obierania oraz noża z ząbkami do krojenia. Warto pamiętać również o elementach takich, jak moździerz, różnego rodzaju formy do zapiekania, czy też inne tego typu rozwiązania. Możliwości jest tutaj całkiem sporo i na pewno warto z nich w praktyce działania skorzystać, aby osiągnąć w życiu pełen sukces pod każdym względem. Do tego warto także dodać odpowiednie oświetlenie, dobry blat kuchenny, czy też deski do krojenia. Efekty zaś najlepsze będą, jeśli wszystkie te elementy będą dobrze poukładane.

mamaenter.pl

Jak smak zwiększa naszą przyjemność?

0

Oczywistym jest, że jedzenie jest przyjemnością. Jednak tak naprawdę, żeby było prawdziwą przyjemnością istnieje konieczność odpowiedniego smakowania jedzenia. Człowiek, który pochlania jedzenie a nie potrafi się nim delektować, tak naprawdę bardzo dużo traci. Bowiem to smak jedzenia bardzo intensywnie wpływa na to, co jemy, jak jemy oraz kiedy jemy. Dlatego też smak dla człowieka jest czymś naprawdę bardzo istotnym i naprawdę bardzo ważnym. Dlatego też, żebyśmy mogli odpowiednio komponować dania, należy wiedzieć jaki jest smak potrzebny i co nam zagwarantuje otrzymanie danego smaku w danym daniu. Oczywiście trzeba pamiętać o tym, że smakowanie jedzenia może być nawet lepsze niż samo jedzenie, bowiem bardzo wiele osób czerpie przede wszystkim przyjemność ze smakowania a nie z samego jedzenia. Dlatego też łączenie ze sobą smaków musi być odpowiednie. Smak gruntownie zwiększa naszą przyjemność podczas spożywania posiłku i jest to oczywiście potwierdzone przede wszystkim naukowo, bowiem jak wiadomo smaki są istotnym elementem naszego życia. Smakowanie jedzenia, picia czy też różnych dodatkowych elementów jest naprawdę bardzo ważne, bowiem pozwala bardziej cieszyć się tym jedzeniem i czerpać z tego większą satysfakcję

dwakolory.pl

Tak się żyć nie da

0

Doradcy finansowi są od tego, by oceniać ryzyko inwestycji, związane z korzystaniem przez konsumenta, z dostępnych produktów i usług, jednak nawet jeśli oni powiedzą, że jest wysokie, to kto inny udzieli im kredytu. Teraz pożyczki gotówkowe stały się na tyle dostępne, że wiele osób, wykorzystuje je, nie mając nawet możliwości zagwarantowania ich spłaty. Jednak takie schematy działania, były stosowane już dawno temu, to żadna nowość, przecież dla niektórych pożyczki gotówkowe to tylko kilkaset złotych, które mogą wydać na dany cel. Mam szczerą nadzieję, że w końcu jednak coś się zmieni, nie możemy przecież pozwalać na takie traktowanie obywateli. Nie chodzi o to, że pożyczki gotówkowe powinny zniknąć, jednak o jakiekolwiek warunki umowy, by były wraz z oprocentowaniem takie same. Można obecnie panujący przepis ominąć, w bardzo prosty sposób, nie wpisuje się do kosztów kredytu, wysokiego oprocentowania, lecz comiesięczną kwotę, za obsługę pożyczki. Tym o to sposobem, możemy narzucić pożyczkobiorcy, niemal każde warunki, pomimo że nasze prawo, na to nie pozwala.

www.pobocza.pl/

Internet jako źródło kulinarnych inspiracji

0

W ubiegłych wiekach źródłem wiedzy kulinarnej byli znakomici kucharze, którzy strzegli tajnych przepisów jak oka w głowie. Zazwyczaj ci najlepsi mistrzowie patelni urzędowali na dworach. Stąd właśnie najsmaczniej jadali możni tego kraju. U zwykłych obywateli wiedza kulinarna była przekazywana z pokolenia na pokolenie. Później pojawił się pomysł, aby receptury spisywać i tak pojawiły się książki kucharskie. Niektóre gospodynie miały w swojej biblioteczce kilkanaście tego typu publikacji. Mimo to i tak nie było możliwe, aby mieć dostęp do wszystkich przepisów świata. Teraz to Internet jest prawdziwą skarbnicą wiedzy kulinarnej. Znajdziemy tam sposoby wykonania potraw z całego świata, od prostych pierogów, kanapek i sałatek po skomplikowane dania kuchni orientalnej. Ale to jeszcze nie wszystko. W sieci mamy dostęp do informacji na temat różnych przypraw, składników i półproduktów do gotowania, których nie znamy i nigdy wcześniej ich nie widzieliśmy. Z Internetu dowiemy się też o nowinkach kulinarnych i różnych festiwalach i konkursach gastronomicznych.

bio-amore.pl

Słone potrawy zawsze są lepsze

0

Sól to najważniejsza i podstawowa przyprawa w każdej chyba kuchni na świecie. Przygotowanie dobrych potraw bez soli wydaje się być rzeczą niemożliwą, a poza tym, sól jest nam też potrzebna w życiu do wielu rzeczy i dlatego też, jej użycie jest przez nas bardzo często kulturowo wzmagane. Dlatego też, sól warto na pewno w kuchni stosować, jednakże, pamiętać przy tym o tym, że słony smak jest dobry tylko i wyłącznie wtedy, gdy nie przesadzimy z jego ilością. Bardzo często bowiem okazywać się może, że mamy dość spore problemy z zachowaniem odpowiedniego balansu smaków. A co zrobić w sytuacji, gdy jakąś potrawę przesoliliśmy? Z całą pewnością możemy być pewni, że danie da się jeszcze bez większych problemów uratować, wykorzystując w tym celu na przykład surowego ziemniaka. Jeśli gotujemy coś bardziej płynnego, to taki surowy ziemniak wrzucony do garnka na kilkanaście minut wyciągnie nadmiar soli i zapewni odpowiedni smak potrawie bez większego problemu, o czym zdecydowanie warto pamiętać w praktyce działania. Jeśli więc chcemy jeść naprawdę dobre potrawy z solą, to musimy zadbać o to, by jej ilość w potrawie była odpowiednia i dobrze zbalansowana, bo tylko wtedy osiągniemy odpowiedni efekt.

inspeerio.pl

ZOBACZ TEŻ