Nie każdy wie, że czekolada była znana człowiekowi już przed setkami lat, bowiem została odkryta przez Azteków. Czekoladę dzielimy na kilka rodzajów, do których możemy zaliczyć gorzką – o zawartości miazgi kakaowej nie mniej niż 70 procent całej masy, mleczną – jest z dodatkiem mleka, zawiera około 50 procenta kakao, deserowa – jest to mix czekolady mlecznej i gorzkiej, wzbogacona jest różnymi dodatkami. Można tu wspomnieć jeszcze o wynalazku stosunkowo najnowszym, czyli o tak zwanej czekoladzie białej – nie powinno się tu używać w zasadzie nawet nazwy czekolada, gdyż ten wyrób nie zawiera w sobie ani grama kakao. Jakie wartości i zalety posiada czekolada? Można powiedzieć, że znakomicie pomaga w trawieniu przez organizm różnych tłuszczy, wskazana jest więc po sutych posiłkach. Zawiera w sobie liczne antyoksydanty, których zadaniem jest ochrona naszego organizmu przed chorobami nowotworowymi. I co jest bardzo ważne – posiada substancje, które poprawiają nam nastrój. Jednak z uwagi na dużą ilość kalorii zawartych w czekoladzie zalecany jest umiar w jej spożywaniu.