Zupy ziołowe to bardzo proste w przygotowaniu zupki, które doskonale nadają się na letnie popołudnia. Są smaczne i lekkie, nie obciążają nadmiernie żołądka. Najchętniej wybieramy zupy ziołowe przeważnie koperkowe lub z pietruszki, zależy to tylko od gustu i chęci. Niektórzy zupy ziołowe przygotowują z czosnku, bazylii, oregano, a także inny ziół. Takie zupy są bardzo aromatyczne, najlepiej podaje się je z wcześniej podsmażonymi grzankami, na patelni np. z czosnkiem. Oczywiście, aby zgęstnieć taką zupę można dodać kluseczki, które w łatwy i szybki sposób można wyrobić za pomocą żółtek jaj, mąki i odrobiny wody. Takie kluski pozostawia się na kilka minut do wyschnięcia, wcześniej natomiast trzeba je uformować w wałeczki. Po ugotowaniu zupy, trzeba pokroić te wałeczki i podgotować chwilkę w zupie. Takie kluski sprawią, że zupa będzie bardziej gęsta i pożywna. Można jeszcze inaczej zrobić smaczną zupkę ziołową, gotując na bulionie świeże zioła (według uznania jakie) do tego dodać dwie kostki serka topionego, śmietankowego i podgotować to z makaronem.

studioniezapominajka.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here