Łosoś na szparagach
Uwielbiasz ryby? Łosoś to wspaniały smak, o miękkim miąższu. Szparagi dodają lekkiej goryczy. Pomyśl o połączeniu tych smaków… aż ślinka cieknie.
Składniki:
– 60 dag fileta z łososia;
– pęczek białych szparagów;
– pęczek zielonych szparagów;
– 2 gałązki mięty;
– łyżeczka marynowanego imbiru;
– kiwi;
– grejpfrut;
– pomarańcza;
– limonka;
– krem balsamiczny;
– oliwa;
– cukier;
– sól;
– pieprz.

Zaczynasz od umycia szparagów. Wszystkie szparagi trzeba okroić z końcówek, a te białe dodatkowo obrać. Potrzebne będą Tobie dwa garnki, ponieważ szparagi osobno wrzucasz do osolonego wrzątku z jedną łyżką cukru. Szparagi muszą się ugotować. Kiedy będą ugotowane to przerzuć je na durszlak aby osączyły się z wody.
Kolej na miętę i inne dodatki. Najpierw opłukuj miętę, następnie ją posiekaj. Osącz marynowany imbir i potnij go na paski. Kiwi, grejpfrut i pomarańczę obierz, a następnie pokrój w małe kawałki. Tak przygotowane owoce wrzuć do imbiru i wymieszaj. Limonkę wyciśnij, a do jej soku dodaj szczyptę soli oraz 2 łyżki kremu balsamicznego, posiekaną miętę oraz pieprz. Czas na dodanie oliwy, wlej jej 4 łyżki i mieszaj, do uzyskania efektu aksamitnej emulsji. Tak powstała sałatka wymaga polania przygotowanym sosem, wymieszaj razem wszystko.
Czas na łososia. Umyj go i pokrój na porcje. Dodaj odrobinę soli, pieprzu i skrop sokiem z limonki i oliwy w proporcji 1/2limonki. Łososia dobrze by było upiec na grillu. Jeżeli nie masz grilla to możesz ustawić w piecu na specjalnej tacce ala grill.
Kiedy łosoś już będzie gotowy można go ułożyć na szparagach i umieścić na nim sałatkę owocową. Całość ozdobić miętą i podać.
Smacznego!

szafamamy.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here