Bogate w witaminy i składniki mineralne. Opóźniają starzenie. Hamują rozwój nowotworów. Pochodzą z tropikalnych lasów Ameryki Południowej, rosną na drzewach palmowych. Jako pierwsi ich cudowne właściwości dostrzegli rdzenni mieszkańcy dorzecza Amazonki. Jagody acai – cudowne owoce z mnóstwem leczniczych cech. Dzięki dużym ilościom antyoksydantów wspomagają proces odchudzania. Wspaniale eliminują też toksyny zalegające w organizmie. Acai działają również świetnie na pracę układów sercowo – naczyniowego oraz pokarmowego. Obniżają poziom złego cholesterolu i podwyższają poziom dobrego. Mogą być spożywane również przez diabetyków, czyli osoby chorujące na cukrzycę. Ich spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia raka piersi, płuc, skóry. Mieszkańcy Ameryki Środkowej wykorzystują jagody przede wszystkim w kuracji chorób przewodu pokarmowego oraz chorób skórnych. Przed ich konsumpcją należy jednak przeprowadzić próbę uczuleniową, gdyż mogą one wywoływać alergię. Jagody te nie nadają się jednak do eksportu. Szybko się psują, dlatego w Polsce dostępne są wyłącznie w formie soków lub jako owoc poddany uprzednio liofilizacji. Warto wprowadzić jagody acai do swojego codziennego jadłospisu i obserwować pozytywne efekty ich działania.

zdrowie.info.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here