Domowe wędliny cieszą się coraz większą popularnością. Na sklepowych półkach można spotkać różne gatunki i rodzaje wędlin, jednak wyłącznie te naturalne odzwierciedlają prawdziwy, intensywny smak produktu. Są oczywiście nieco droższe, co wiąże się z dłuższym procesem produkcji, podczas której używa się wyłącznie prawdziwych kawałków mięsa. Nie zawierają sztucznych ulepszaczy, są więc nie tylko smaczne, ale i bezpieczne dla zdrowia. Jak rozpoznać, czy wędlina jest naturalna i dlaczego warto po nie sięgać? Wyjaśniamy w dalszej części artykułu.
Jak rozpoznać wędliny wysokiej jakości?
Dobrą wędlinę można rozpoznać już podczas oglądania jej. Przede wszystkim nie posiada ona dziurek, które mogą świadczyć o sztucznym napowietrzaniu. Dodatkowo jest matowa (nie błyszczy się) – z pewnością nie będzie posiadała gładkiej, jednolitej struktury i różowego koloru w całym swoim przekroju. Wędliny wyższej jakości są suche, w porównaniu do tych wysoko przetworzonych, które sprawiają wrażenie niezwykle wilgotnych. W ich przekroju zauważymy włókna mięsa oraz przerosty tłuszczowe. Wybierając wędlinę w sklepie nie bierzmy więc tej, która jest idealna z wyglądu lecz tą, która prezentuje się jak najbardziej domowo.
Kolejnym sposobem, po którym można rozpoznać produkt wyższej jakości jest przeczytanie jego składu. Kupując wędliny paczkowane możemy zobaczyć składniki już na opakowaniu. Niestety nie mamy takiej możliwości, jeśli wybieramy szynki krojone na wagę. Wówczas warto poprosić pracowników sklepu o udostępnienie składu wędliny. Jaka jest zależność? Im dłuższa lista składników, tym gorsza jakość. W rzeczywistości domowa wędlina powinna składać się wyłącznie z mięsa i ewentualnego dodatku soli, przypraw czy ziół. Należy unikać produktów, które posiadają w swoim składzie MOM, fosforany, aromat dymu wędzarniczego, błonnik, skrobię, białko sojowe, pektyny czy karageny. Substancje te stosuje się celem poprawy konsystencji i wyglądu oraz zwiększania gotowej masy wyrobu. Wiele z nich wpływa negatywnie na zdrowie.
Dlaczego warto wybierać jedynie domowe wędliny?
Domowe, naturalne wędliny są najlepszym wyborem. Szczególnie biorąc pod uwagę fakt, że spożywamy je często lub podajemy dzieciom czy osobom starszym. Coraz częściej zwraca się uwagę na jakość produktów spożywczych. Regularne spożywanie wędlin ze szkodliwymi, chemicznymi ulepszaczami wpłynie negatywnie na zdrowie, w tym: zwiększy poziom cholesterolu, przyczyni się do gromadzenia w ustroju wolnych rodników tlenowych oraz upośledzi funkcję wątroby. Naturalne wędliny z kolei będą wspierać nasze zdrowie – są bogate w cenne białko zwierzęce i nie zawierają toksycznych dodatków. Warto wspomnieć o różnicy w smaku – są również wyjątkowo pyszne i mogą urozmaicić niemal każde danie. Konsumenci ceniący dobry smak produktów oraz własne zdrowie powinni kupować wyłącznie domowe wędliny. W dzisiejszych czasach są one rarytasem, dlatego warto znaleźć sklepik lub miejsce, w którym odbywa się ich sprzedaż i uzupełniać zapasy jedynie w takich punktach.