Co jeść aby pozbyć sie anemii?

Anemia inaczej zwana niedokrwistością niedobarwliwą jest dość częstą przypadłością, zarówno wśród osób dorosłych jak i małych dzieci. Ze schorzeniem tym mamy do czynienia wówczas, gdy nasz organizm nie ma wystarczającej ilości żelaza do produkcji hemoglobiny. Otóż jeżeli organizm człowieka nie produkuje dostatecznej ilości tego składnika, to wówczas poszczególne komórki oraz tkanki nie otrzymują wystarczającej ilości tlenu. W efekcie tego każda taka osoba czuje się ciągle zmęczona oraz osłabiona. Ponadto objawami niedoboru żelaza we krwi może również być : bladość powłok skórnych, bóle i zawroty głowy oraz brak apetytu.Jeśli chodzi o dzieci to anemia może przyczynić się do upośledzenie wzrostu. Oprócz tego anemia zmniejsza odporność na zakażenia. U osób z anemią występuje też łamliwość paznokci oraz znacznie zmniejszona sprawność intelektualna oraz psychoruchowa.
Zatem co jeść na anemię. Warto wiedzieć o tym, że do produkcji czerwonych ciałek krwi organizm potrzebuje przede wszystkim żelaza, kwasu foliowego oraz witaminy B12. Żelazo można znaleźć w wielu składnikach pokarmowych w postaci hemowej, które to jest zawarte w produktach zwierzęcych takich jak: wątroba, nerki, mięso, przetwory mięsne, ryby oraz drób. Ponadto żelazo może występować w postaci niehemowej i wówczas znajduje się w żółtkach jaj, mące chlebie z pełnego przemiału, kaszach gruboziarnistych czy otrębach pszennych. Ponadto żelazo w tej postaci występuje w wielu warzywach zielonych, burakach, brukselce oraz wielu suszonych owocach i warzywach.
Anemia to schorzenie z którego można się dość szybko wyleczyć. W tym celu wystarczy spożywać duże ilości żelaza, w każdej postaci.

colorowo.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here