Podstawą kuchni polskiej są potrawy mączne i zbożowe takie jak np. pierogi, kluski, kasze. Do wzbogacanie smaku dań często są używane min.: grzyby, zioła, owoce. Jedzenie wzbogaca także smak np. szczypioru, czosnku, cebuli, chrzanu, pieprzu. Do charakterystycznych smaków kuchni polskiej można zaliczyć: słony, kiszony (ogórki, kapusta, zsiadłe mleko), średnio ostry (chrzan, cebula, czosnek, ćwikła, szczypiorek), kwaskowaty (ogórki kiszone, śmietana), słodko – kwaśny (dzięki dodawaniu owoców np. jabłek czy żurawiny do potraw). Jeśli chodzi o produkty mięsne to Polacy najczęściej jedzą drób, wieprzowinę, dziczyznę (króliki, ptaki, sarny, dziki) oraz ryby słodkowodne (śledź, karp, węgorz). Charakterystyczna cechą kuchni polskiej jest duża ilość zup. „Pierwsze danie” przyrządzone jest zazwyczaj z lokalnych warzyw, ziół, produktów mięsnych lub owoców. Bardzo ważną rolę diecie Polaków dogrywają warzywa, które można przechować przez okres zimowy np. ziemniaki, rośliny strączkowe, kapusta. Najbardziej znane owoce w Polsce to: jabłka, wiśnie, czereśnie, porzeczki, agrest, śliwki i gruszki. Wytwarza się z nich kompoty, powidła, nalewki oraz używa w wypiekach i doprawianiu potraw.

electrownia.pl

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułMięsa
Następny artykułPopularność

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here