Zioła to stały element potraw każdego dnia przygotowywanych. Codziennie dodajemy do dań takie zioła jak pietruszka, majeranek, bazylia, koper. Oczywiście najlepsze są świeże zioła. Z ziół przygotowuje się sosy, takie jak czosnkowy, koperkowy, śmietanowo-ziołowy, musztardowy. Zioła nadają charakterystycznego smaku potrawą. Gdyby ich nie używać potrawy były by jałowe i bez charakteru. Nie wyobrażam sobie zupę barszcz biały bez dodatku majeranku. W pizzach bardzo ważnym elementem charakteryzującym zapach są zioła oregano, najlepiej smakują podawane w świeżej postaci. Bazylia doskonale poskreśla smak pomidorów. W pizzach bazylia także jak oregano smakuje w postaci naturalnej. Do podstawowych ziół, które nie tylko smakują, ale mają także właściwości lecznicze zaliczamy: przede wszystkim tymianek, melisę, miętę, szałwię, rumianek, rozmaryn, bazylia. Te zioła wzmacniają odporność, działają bakteriobójczo i przeciwzapalnie, a także uspokajają i łagodzą stres poprawiając nastrój. Zioła to niezbędne elementy kulinarne, które nadają smak wszystkim potrawom.

insult.pl

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułZalety konta osobistego
Następny artykułZioła

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here