Kotlety mielone zazwyczaj robimy z mięsa mielonego. Takie mięso możemy kupić już gotowe zmielone, lub sami dokupić świeże kawałki mięsne i za pomocą elektrycznej maszynki (lub zwykłej) przemielić je z bułką. Aby zrobić tradycyjne kotlety mielone trzeba pokroić cebulkę, dodać jajko i bułkę zamoczoną we wodzie (bułka tarta). Niektórzy dodają jeszcze posiekane ząbki czosnku. Oczywiście takie mięso trzeba odpowiednio przyprawić, w tej kwestii są nieograniczone możliwości. Jeżeli chodzi o swobodę przyrządzania z innymi produktami to także jest ona nieograniczona, możemy do środka włożyć kosteczkę sera, można włożyć pieczarki, usmażone z cebulką, lub całą pieczarkę (łepek). Jest wiele sposobów przyrządzania takich klopsików, w środek można włożyć kawałek papryki czy pomidorka. Najważniejsze jest to, żeby smażyć je na rozgrzanym oleju. Jeśli olej będzie zbyt zimny, panierka namoczy się i może się rozchodzić. Takie kotlety mielone podaje się z ziemniakami, frytkami albo z chlebem, można także je dusić w sosie po usmażeniu.

chainsaw.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here