Jagody goji nie tylko dobrze wyglądają i smakują ale mają również mnóstwo właściwości wpływających na nasze zdrowie. Pochodzą z Azji, a tam traktuje się jako produkt lecznicy w dolegliwości takich jak choroby nerek czy wątroby. Zawierają one witaminy i inne przeciwutleniacze. 30 g to aż 50 % dziennego zapotrzebowania na witaminę A, 21 % na ryboflawinę oraz 9 % na witaminę C. Oprócz witamin zawiera wiele wartościowych pierwiastków takich jak miedź, selen i żelazo. Podana porcja to zaledwie 23 kcal. Zawarta w jagodach goji witamina C spowalnia proces starzenia się komórek, a co za tym idzie nasza skóra jest jędrna i elastyczna, dzięki wytwarzanemu w organizmie kolagenowi.

Jagody goji mogą stanowić część diety w procesie odchudzania. Dzięki bogatemu składowi oraz zawartości błonnika wpływają na uczucie sytości. W przeciwieństwie do innych owoców, po zjedzeniu tych jagód poziom cukru we krwi nie wzrasta zbyt gwałtownie. Dlatego z powodzeniem może być stosowana jako przekąska dla osób dbających o swoją sylwetkę.

Jagody goji można spożywać bezpośrednio bądź po dodaniu ich do jogurtu, owsianki czy nawet ryżu. Dobrym pomysłem jest również dodanie ich do potraw mięsnych. Tym samym wzbogacimy smak dania, jak również dostarczymy do organizmu wiele witamin.

Przy wprowadzaniu do diety jagód goji powinniśmy skonsultować się z lekarzem, gdyż niektóre związki w nich zawarte mogą wchodzić w reakcję z niektórymi lekami. Dlatego warto zapoznać się wcześniej z opinią specjalisty, aby uniknąć niepożądanych skutków ubocznych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here