dynia

O tym, że prawdziwą królową jesieni jest dynia, pamięta każdy z nas. Również wtedy dojrzewają te owoce w naszych ogródkach i wtedy są najsmaczniejsze. Jednak ze względu na wiele dobroczynnych właściwości, jakie posiada dynia, powinna być ona spożywana zdecydowanie częściej niż tylko w samym sezonie dyniowym. Jeśli nie cała dynia, powinniśmy spożywać chociaż jej pestki, które są w stanie zrobić dla nas naprawdę wiele dobrego. To nie tylko bogactwo smaku, witamin oraz minerałów, ale także naprawdę niewiele kalorii, dlatego przypadnie ona do gustu wszystkim osobom na dietach.

Jakie witaminy są zawarte w dyni?

Warto by raczej zapytać, jakich witamin nie znajdziemy w dyni. Otóż najlepszą dla ans jest dynia o intensywnym, pomarańczowym kolorze, ponieważ to w niej znajdziemy najwięcej witamin z grupy B – B1 oraz B2, ale także witaminę A, PP oraz C. jeśli chodzi o składniki mineralne, to przede wszystkim możemy w niej szukać żelaza, potasu, magnezy, wapnia oraz fosforu. Znajdziemy w niej również świetne źródło białka, a także błonnika, niezbędnego dla odpowiedniej regulacji naszego układu pokarmowego. Dynia przypadnie do gustu również wszystkim trzymającym formę – w stu gramach dyni znajdziemy jedynie dwadzieścia osiem kalorii. To także znakomita baza do tworzenia aromatycznych oraz przepysznych dan, których lista naprawdę nie ma końca.

dynie a potrawy z dynii sezonowe

Co dynia daje naszemu zdrowiu?

Przede wszystkim wartości odżywcze zawarte w dyni dbają, żebyśmy nie męczyli się z zaparciami – to wszystko dzięki substancjom balastowym, kore dodatkowo obniżają poziom złego cholesterolu, na czym wielu z nas naprawdę bardzo zależy. Sok z dyni jest moczopędny, dlatego chętnie jest wykorzystywany podczas leczenia chorób związanych z nerkami. Potas, który również jest zawarty w dyni, jest w stanie uregulować naszą gospodarkę wodną w organizmie, a także również działa wspomagająco naprawdę naszych nerek. Dynia może także zapobiegać powstawaniu cukrzycy, gdyż ma działanie obniżające poziom  cukru we krwi.  Nie bez znaczenia pozostaje dynia również dla naszego układu odpornościowego – posiada cynk, selen oraz witaminy C oraz E, które go wspomagają jak najlepsze suplementy diety.  Jest także niezbędnym elementem diety dla panów, ponieważ posiada fitosterole i cynk, te zaś odpowiedzialne są za ochronę gruczołu prostaty przed powiększaniem się. Jeśli chodzi o nasiona, te również mają ogromne zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w medycynie. Znajdujące się w nich składniki wykorzystywane są do regulowania i łagodzenia stanów zapalnych skóry oraz błon śluzowych. W pestkach znajdziemy dodatkowo  niesyntetyzowany kwas linolowy, doskonały element każdej diety. W pestkach są również witaminy A oraz E, a także mikroelementy i substancje, które pomagają usprawniać pracę nerek, działają przeciw rozkurczowo na mięśnie, zapobiegają bolom stawów i nadgarstków. Są świetne także w łagodzeniu stanu, w jakim kobiety znajdują się przed menstruacją. To wszystko sprawia, że dynia powinna na dobre zagościć w naszym menu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here