Do tego aby dziecko było zdrowe, jego dieta musi być bardzo wartościowa i dobrze zbilansowana. Na co dzień jednak często brakuje nam czasu, aby pamiętać o tych wszystkich zasadach komponowania jadłospisu dla dwulatka. Łatwiej będzie skorzystać z gotowego menu na cały tydzień. Nie bez powodu mówi się, że człowiek jest tym, co je. W jedzeniu są zawarte składniki, które nie tylko wzmocnią naszą odporność, ale również zbudują ją po przebytej chorobie. Odpowiadają za to między innymi selen, cynk, żelazo, witaminy C, E i z grupy B, a także probiotyki. Udowodnione zostało, że również nienasycone kwasy tłuszczowe bardzo skutecznie zwiększają naszą odporność. Ważne jest, aby większość spożywanych posiłków była ciepła – gdy organizm będzie zużywać mniej energii na ogrzanie jedzenia, będzie mógł ją spożytkować na ochronę organizmu przed infekcjami.
Jeśli chcemy wzmocnić organizm dwulatka należy dostarczać mu ważne składniki, takie jak: selen, który znajduje się w ciemnym pieczywie, cynk, który znajdziemy w ryżu naturalnym, witamina C, znajdująca się w jabłkach, sokach, witaminy z grupy B, znajdujące się w płatkach owsianych, żelazo znajdujące się w mięsie, witamina A, którą znajdziemy w marchewce, pomidorach i mleku, a także nienasycone kwasy tłuszczowe znajdujące się w oleju lnianym oraz probiotyki znajdujące się w jogurtach. Tak zbilansowana dieta sprawi, że dwulatek będzie przyjmował potrzebne dla organizmu składniki.

lekarzzakaznik.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here