czwartek, kwiecień 25, 2024

Delikatna jagnięcina – wciąż mało popularna na naszych stołach

0

Jagnięcina, to mięso jagniąt do 12 miesiąca życia. Mięso bardzo delikatne, aromatyczne, a dobrze przyprawione podbije podniebienie każdego smakosza. Jagnięcina jest bardzo popularna w krajach śródziemnomorskich, w kuchni arabskiej, u nas niestety nie wiedzieć czemu nieco pomijana. Sukces dobrze zrobionej jagnięciny leży w marynacie. Odpowiednia mieszanka ziół i czas marynowania mięsa, potrafi z niego wydobyć niesamowity smak. Miłośnicy tego mięsa mają zapewne dziesiątki sposobów na najlepszą marynatę, proporcje jej składników i czas marynowania. Niezbędną przyprawą ziołową jest w marynacie rozmaryn, który nadaje jagnięcinie delikatny korzenny aromat. Wskazany jest jak najbardziej czosnek, oliwa, czerwone wino. Czas marynowania mięsa zależy od kruchości mięsa, jaką chcemy otrzymać. Minimum, to około dwunastu godzin – mięso jagnięcia jest tak delikatne, że zdąży przesiąknąć aromatem przypraw i wina. Wiele osób, wzorem kuchni arabskiej, dodaje do mięsa jagnięcego otartą z cytryny skórkę – znakomicie poprawia ona smak i aromat, szczególnie w przypadku mięsa ze starszego zwierzęcia.

elegans.pl

Zdrowe śniadanie

0

Zawsze zastanawiamy się, co możemy zjeść pożywnego na śniadanie, aby nie było ono takie rutynowe i nudne jak zawsze. Kanapki z wędliną i serem chyba mogą się w końcu znudzić. Najlepszym pomysłem na zdrowe śniadanie jest sałatka warzywna, ale nie taka, jaką przygotowujemy na specjalne okazje czy święta. Kupić należy warzywa, które można jeść na surowo, trzeba je pokroić i dodać do nich np. sos czosnkowy (jogurt z posiekanym czosnkiem z koperkiem) lub każdy inny, jaki tylko lubimy jeść. Warzywa zapewnią odpowiednią dawkę witamin potrzebnych organizmowi. Taki rodzaj dietetycznego śniadania możemy zabrać ze sobą do pracy w pudełeczku i zajadać ze smakiem przez cały dzień. Nie ma obaw o kalorie. Oczywiście nie na samych warzywach człowiek żyje (wyjątek stanowią wegetarianie)możemy do takiej sałatki także podjadać pieczywo razowe lub płatki ryżowe. Oczywiście jogurt naturalny z mussli także stanowi podstawę do zdrowych śniadań. Jajko gotowane na kanapce może stanowić zdrową odmianę śniadania, chociaż niekoniecznie wpływa na sylwetkę.

modny-styl.pl

Władza czyli jak rządzi człowiekiem śmieciowe jedzenie

0

Ciężko powiedzieć czy aktualne społeczeństwo zdaję sobie sprawę czym jest prawdziwa kuchnia. Jest szaleństwo w temacie jakże popularnych Fast Foodów, człowiek bardzo często się stołuję w lokalach takiego rodzaju. To normalne, jest tanio, smacznie, jednak trzeba odpowiedzieć sobie na podstawowe pytanie, czy zdrowo? Nie można spożywać byle czego, zaleca się zwracać szczególną uwagę na wartości. Czy znane jest pochodzenie, czy nie jest szkodliwe dla organizmu. W dużych miastach już teraz można zauważyć problem z nadwagą, dzieci z wielkimi brzuchami, a to właśnie wszystko przez łatwo dostępność. Nawet rodzice dają swoim pociechom pieniądze na takie jedzenie, ponieważ samemu nie chce się gotować, jest to zwykłe lenistwo, jednak w przyszłości odczuję się takich decyzji skutki. Dorośli powinni wpajać przede wszystkim zdrowe nawyki. W Kfc czy innej podobnej restauracji jest po prostu oblężenie. Oczywiście są zyski, jednak pieniądze przecież nie powinny odgrywać tu głównej roli, świat po prostu oszalał.

convict.pl

Co decyduje o smaku potrawy?

0

Jedzenie powinno przede wszystkim smakować oraz posiadać wartość uniwersalną. Oznacza to dokładnie tyle, że potrawa powinna trafiać w gusta oraz oczekiwania wszystkich potencjalnych klientów, ale nie wyłącznie jednej czy dwóch osób. Smak potrawy przede wszystkim uzależniony jest od wykorzystywanych przypraw. Przyprawy nadają odpowiedni smak i pozwalają na to, by można było samodzielnie, w sposób odpowiedni dopasować sobie wszystkie potrawy do swoich oczekiwań. Smak potraw najłatwiej jest budować wedle odczuć oraz oczekiwań najbardziej popularnych. Nie da się ukryć, że Polacy kochają potrawy solidnie przyprawione, ostre oraz zawierające dozę mocy. Lubimy czosnek, bazylię oregano i dzięki wykorzystaniu takich przypraw potrawa rzeczywiście zdobywa odpowiedni smak. Na każdym stoliku w restauracji znaleźć można sól, pieprz, a ewentualnie oliwę, które mają służyć doprawieniu potrawy do oczekiwanego smaku. Nie jest to jednak sposób na to, by samodzielnie przygotować potrawę. Ma to być jedynie pewnego rodzaju wsparcie.

cooltural.pl

Kuchnia w kulturze

0

Jak wiemy, sztuka kulinarna, kuchnia inne tego rodzaju terminologie i procesy są bardzo ważne w życiu każdego człowieka. Nie znaczy to jednak, że dotykają one sfery jedynie życia ludzkiego, dotyczącego przetrwania. W kulturowych aspektach kuchnia i terminologie bezpośrednio z nią związane są również bardzo ważne oraz bardzo często wykorzystywane. Tutaj nikogo nie powinien dziwić fakt, że aspekty kulturowe są tworzone bezpośrednio przez kuchnię. W wielu kulturach i epokach możemy zauważyć różnego rodzaju style gotowania i przygotowywania posiłków. Nikogo nie dziwi fakt, że jest to tak bardzo fascynujące oraz tak często wykorzystywane. W przeciwnym wypadku na pewno kuchnia nie jest zauważana w aspekcie kulturowym. W takim przypadku również nie powinien dziwić fakt, ż kuchnia jako powszechna oraz bardzo ogólna terminologia oznacza wiele rodzajów oraz wiele innych terminologii, które bezpośrednio mają z nią związek. Kultura w tym przypadku to jedynie jedna z nich. Jednak, ale jakże bardzo ważna. Mówi się, że każda kultur posiada własny styl przygotowywania pokarmów.

naszawitryna.pl

Bożonarodzeniowe kulinaria w dwudziestym pierwszym wieku

0

Nie można zaprzeczyć, że święta Bożego Narodzenia są obchodzone przez cały polski naród, stąd tak wielkie zainteresowanie popularną „Gwiazdką”. Aktualnie nawet osoby niewierzące w chrześcijańskiego Boga obchodzą święta wraz z rodziną. Dla gospodyń okres przedświąteczny jest pełen obowiązków takich jak sprzątanie i segregowanie obiektów domowych. Wzięło się to z tradycji polskiej, gdyż w Polsce została przyjęta tradycja, że przed świętami Bożego Narodzenia powinny być wysprzątane wszystkie kąty domu. Przygotowanie potraw świątecznych to również nie jest łatwe wyzwanie, gdzie często w kuchni przed wigilią plącze się chmara ludzi. Najczęściej na stołach polskich rodzin znajduje się szereg różnorodnych dań i smakołyków, co bez dwóch zdań świadczy o bogactwie tradycji. Mowa tutaj głównie o różnych rodzajach ryb i zup. Szczególnie na stolach króluje panga, łosoś oraz popularny karp. Gdy mowa o zupach wyróżnimy najczęściej spotykane – barszcz czerwony, grzybowa oraz rybna. Przyglądając się natomiast słodkim smakołykom na pewno, nieodzownie na stołach znajdziemy makówki w różnej formie. Oczywiście święta nie odbyłyby się bez kolorowych pierników oraz makowca z bakaliami, stąd składniki potrzebne do przygotowania tych smakołyków, są wykupywane na masową skalę.

nieoficjalnie.pl

Trendy we współczesnej kuchni

0

Kuchnia stale ewoluuje, o czym bardzo łatwo jest przekonać się porównując to, co jedzono niegdyś, z tym, co spożywamy dziś – w wielu przypadkach widać ogromną różnicę, co jednak nie oznacza w żadnym wypadku, że tradycyjne potrawy są dziś spożywane rzadziej – oczywiście bardzo często są one uważane nawet za rozwiązanie lepsze nie tylko dla naszego podniebienia, ale zdrowia. Widać przy tym ogromną różnicę pomiędzy szybkim (fast food) i tak zwanym śmieciowym (czyli z języka angielskiego junkfood) jedzeniem, a produktami, które wywodzą się z tradycji danego regionu, a ich producenci stawiają przede wszystkim na oryginalne receptury, które gwarantują smak i aromat z dawnych czasów. Zwolenników takiej żywności przybywa wraz z każdym rokiem, o czym łatwo przekonać się odwiedzając któryś z coraz liczniejszych sklepów z żywnością ekologiczną i produktami regionalnymi, wśród których znaleźć można między innymi miód, wypieki i pieczywo, przetwory owocowe, wędliny i mięsa, a nawet piwa warzone według wiekowych przepisów.

kobiecylajf.pl

Piwa Żywiec – historia i czasy współczesne

0

Piwo Żywiec jest jednym z najbardziej lubianych marek piwnych na polskim rynku. Funkcjonuje ono już od 1856 roku, choć tradycje w warzeniu piwa na Żywiecczyźnie są znane od średniowiecza. Już wówczas pierwsze kotły warzelne pracowały pełną parą, aby wyprodukować złocisty napój o niezwykle wysokiej jakości. Dzisiaj kotły warzelne nadal są stosowane w browarach Żywca, niemniej jednak są one o wiele bardziej nowoczesne, niż kiedyś. Jest to sytuacja jak najbardziej naturalna i trudno się temu dziwić. W końcu od XV wieku wiele zmieniło się w zakresie technologii produkcji piwa, choć trzeba jednocześnie powiedzieć, że receptury i tradycje warzenia piwa nadal są zachowywane, przynajmniej jeśli chodzi o browary wchodzące w skład szerokiej Grupy Żywiec. Wracając do tematu, to początkowo piwa żywieckie były piwami jasnymi, pełnymi, typu pilzneńskiego. Było to piwo lekkie o niskiej zawartości alkoholu, w którym rozsmakowały się szerokie grupy klientów. Piwosze nadal mogą skosztować takiego piwa, choć piwo Żywiec całkowicie zmieniło swoje oblicze od czasów XIX wieku. W krótkim czasie od powstania browarów w Żywcu, piwowarzy opracowali własne, całkowicie unikatowe receptury, które są pilnie strzeżoną tajemnicą w browarach żywieckich. Kotły warzelne były wykorzystywane nie tylko do produkcji piwa jasnego, bowiem w połowe XIX wieku produkowano tu również piwo zimowe wystałe, oraz piwo marcowe. W roku 1877 po raz pierwszy na rynek została wypuszczona seria piw lagrowych. Następne kroki na drodze rozwoju browaru w Żywcu były stawiane szybko i pewnie. Pod koniec XIX wieku zmieniono profil produkcji piwa, bowiem piwowarzy zainspirowali się angielskimi, nieco mocniejszymi piwami, do których zalicza się ciemne piwo Porter oraz jasne, mocne piwo Ale, które po dziś dzień można kupić na Wyspach Brytyjskich.

30wtrampkach.pl

Czasopisma kulinarne

0

Niejednokrotnie zdarza się, ze osoba nie wyniesie z domu umiejętności gotowania, bo w domu matka sama przygotowywała posiłki i nie pozwalała nikomu na gotowanie jedzenia. I taka osoba idąc na swoje jest niedoświadczona w tym temacie. Albo więc odwiedza codziennie restauracje i tam się żywi, albo bierze sprawy w swoje ręce i uczy się sama. Na szczęście obecnie jest w sprzedaży dostępnych wiele czasopism o gotowaniu, o sposobie przygotowania potraw, o rożnego rodzaju przepisach na jakieś dania. I wtedy można samemu się nauczyć gotowania, bez pomocy niczyjej. I dzięki temu nie musimy się nikomu o nic prosić, ani też nie musimy być od kogoś zależni. Jemy to na co mamy ochotę i kiedy mamy ochotę. I to jest właśnie najlepsze w tym wszystkim, że możemy być zdani na siebie. A nauka gotowania nie pójdzie w las i zawsze się ta umiejętność przyda w życiu, bo wiadomo człowiek musi jeść by żyć. Bez jedzenia nie przeżył by za długo. A już tym bardziej ciepłe posiłki są bardzo ważne w żywieniu człowieka.

auriva.pl

Smaki Peloponezu

0

Mimo kryzysu ekonomicznego Grecja wciąż przyciąga turystów chcących poznać jedną z najstarszych cywilizacji w Europie. Magnesem jest m.in. tamtejsza kuchnia. Jeżeli chcecie zjeść jakiś peloponeski specjał, omijajcie szerokim łukiem knajpy wzorowane na greckich, których coraz więcej powstaje na całym świecie. Grecja słynie przede wszystkim z owoców morza. Mi przypadły do gustu smażone w głębokim oleju kalmary w delikatnej skorupce z ciasta z dodatkiem cytryny. Podawane w Polsce są najczęściej gumowate i można po nich dostać niestrawności. Koniecznie musicie spróbować dolmadakia czyli gołąbków przygotowywanych z liści winorośli wypełnionych farszem z ryżu. Innym pysznym daniem jest znany w Polsce gyros, czyli mięso opiekane na pionowym ruszcie (polecam baraninę) najlepiej podane na picie (rodzaj placka pszennego). Jeszcze lepsza jest musaka – rodzaj zapiekanki z mielonego mięsa i warzyw. Dla osób lubiących lekką kuchnię świetna będzie taramasalada – grecka sałatka z dodatkiem ikry z dorsza. Siedząc w greckiej tawernie można rozmawiać i przez cały czas przegryzać mezedes (tradycyjne przekąski z sera feta lub owoców morza) popijając je ouzo (rodzaj anyżówki). Oczywiście świetnym dodatkiem do nich jest sos tzatziki przygotowany z gęstego jogurtu, ogórka, czosnku, dużej ilości koperku i mięty. Takiego nie kupicie w żadnym supermarkecie.

zouza.pl

ZOBACZ TEŻ