piątek, kwiecień 19, 2024

Trendy we współczesnej kuchni

0

Kuchnia stale ewoluuje, o czym bardzo łatwo jest przekonać się porównując to, co jedzono niegdyś, z tym, co spożywamy dziś – w wielu przypadkach widać ogromną różnicę, co jednak nie oznacza w żadnym wypadku, że tradycyjne potrawy są dziś spożywane rzadziej – oczywiście bardzo często są one uważane nawet za rozwiązanie lepsze nie tylko dla naszego podniebienia, ale zdrowia. Widać przy tym ogromną różnicę pomiędzy szybkim (fast food) i tak zwanym śmieciowym (czyli z języka angielskiego junkfood) jedzeniem, a produktami, które wywodzą się z tradycji danego regionu, a ich producenci stawiają przede wszystkim na oryginalne receptury, które gwarantują smak i aromat z dawnych czasów. Zwolenników takiej żywności przybywa wraz z każdym rokiem, o czym łatwo przekonać się odwiedzając któryś z coraz liczniejszych sklepów z żywnością ekologiczną i produktami regionalnymi, wśród których znaleźć można między innymi miód, wypieki i pieczywo, przetwory owocowe, wędliny i mięsa, a nawet piwa warzone według wiekowych przepisów.

kobiecylajf.pl

Piwa Żywiec – historia i czasy współczesne

0

Piwo Żywiec jest jednym z najbardziej lubianych marek piwnych na polskim rynku. Funkcjonuje ono już od 1856 roku, choć tradycje w warzeniu piwa na Żywiecczyźnie są znane od średniowiecza. Już wówczas pierwsze kotły warzelne pracowały pełną parą, aby wyprodukować złocisty napój o niezwykle wysokiej jakości. Dzisiaj kotły warzelne nadal są stosowane w browarach Żywca, niemniej jednak są one o wiele bardziej nowoczesne, niż kiedyś. Jest to sytuacja jak najbardziej naturalna i trudno się temu dziwić. W końcu od XV wieku wiele zmieniło się w zakresie technologii produkcji piwa, choć trzeba jednocześnie powiedzieć, że receptury i tradycje warzenia piwa nadal są zachowywane, przynajmniej jeśli chodzi o browary wchodzące w skład szerokiej Grupy Żywiec. Wracając do tematu, to początkowo piwa żywieckie były piwami jasnymi, pełnymi, typu pilzneńskiego. Było to piwo lekkie o niskiej zawartości alkoholu, w którym rozsmakowały się szerokie grupy klientów. Piwosze nadal mogą skosztować takiego piwa, choć piwo Żywiec całkowicie zmieniło swoje oblicze od czasów XIX wieku. W krótkim czasie od powstania browarów w Żywcu, piwowarzy opracowali własne, całkowicie unikatowe receptury, które są pilnie strzeżoną tajemnicą w browarach żywieckich. Kotły warzelne były wykorzystywane nie tylko do produkcji piwa jasnego, bowiem w połowe XIX wieku produkowano tu również piwo zimowe wystałe, oraz piwo marcowe. W roku 1877 po raz pierwszy na rynek została wypuszczona seria piw lagrowych. Następne kroki na drodze rozwoju browaru w Żywcu były stawiane szybko i pewnie. Pod koniec XIX wieku zmieniono profil produkcji piwa, bowiem piwowarzy zainspirowali się angielskimi, nieco mocniejszymi piwami, do których zalicza się ciemne piwo Porter oraz jasne, mocne piwo Ale, które po dziś dzień można kupić na Wyspach Brytyjskich.

30wtrampkach.pl

Czasopisma kulinarne

0

Niejednokrotnie zdarza się, ze osoba nie wyniesie z domu umiejętności gotowania, bo w domu matka sama przygotowywała posiłki i nie pozwalała nikomu na gotowanie jedzenia. I taka osoba idąc na swoje jest niedoświadczona w tym temacie. Albo więc odwiedza codziennie restauracje i tam się żywi, albo bierze sprawy w swoje ręce i uczy się sama. Na szczęście obecnie jest w sprzedaży dostępnych wiele czasopism o gotowaniu, o sposobie przygotowania potraw, o rożnego rodzaju przepisach na jakieś dania. I wtedy można samemu się nauczyć gotowania, bez pomocy niczyjej. I dzięki temu nie musimy się nikomu o nic prosić, ani też nie musimy być od kogoś zależni. Jemy to na co mamy ochotę i kiedy mamy ochotę. I to jest właśnie najlepsze w tym wszystkim, że możemy być zdani na siebie. A nauka gotowania nie pójdzie w las i zawsze się ta umiejętność przyda w życiu, bo wiadomo człowiek musi jeść by żyć. Bez jedzenia nie przeżył by za długo. A już tym bardziej ciepłe posiłki są bardzo ważne w żywieniu człowieka.

auriva.pl

Smaki Peloponezu

0

Mimo kryzysu ekonomicznego Grecja wciąż przyciąga turystów chcących poznać jedną z najstarszych cywilizacji w Europie. Magnesem jest m.in. tamtejsza kuchnia. Jeżeli chcecie zjeść jakiś peloponeski specjał, omijajcie szerokim łukiem knajpy wzorowane na greckich, których coraz więcej powstaje na całym świecie. Grecja słynie przede wszystkim z owoców morza. Mi przypadły do gustu smażone w głębokim oleju kalmary w delikatnej skorupce z ciasta z dodatkiem cytryny. Podawane w Polsce są najczęściej gumowate i można po nich dostać niestrawności. Koniecznie musicie spróbować dolmadakia czyli gołąbków przygotowywanych z liści winorośli wypełnionych farszem z ryżu. Innym pysznym daniem jest znany w Polsce gyros, czyli mięso opiekane na pionowym ruszcie (polecam baraninę) najlepiej podane na picie (rodzaj placka pszennego). Jeszcze lepsza jest musaka – rodzaj zapiekanki z mielonego mięsa i warzyw. Dla osób lubiących lekką kuchnię świetna będzie taramasalada – grecka sałatka z dodatkiem ikry z dorsza. Siedząc w greckiej tawernie można rozmawiać i przez cały czas przegryzać mezedes (tradycyjne przekąski z sera feta lub owoców morza) popijając je ouzo (rodzaj anyżówki). Oczywiście świetnym dodatkiem do nich jest sos tzatziki przygotowany z gęstego jogurtu, ogórka, czosnku, dużej ilości koperku i mięty. Takiego nie kupicie w żadnym supermarkecie.

zouza.pl

Kuchnia dla wegetarianów

0

Wegetarianie, mają jak najbardziej swój interesujący styl, co do tego, na jakiej zasadzie zajmować się jedzeniem, a tym samym, co z nich wykorzystywać. warzywa są dla każdego niebywale cennym dodatkiem do jedzenia, jak i dodatkowo są jeszcze na tyle dla nas smaczne, abyśmy mogli nauczyć się wykorzystywania ich w najbardziej racjonalnej dla siebie formule. Dodawanie ich do dań, czy też posiłków, jest normalne. Niekiedy jednak, aby móc zdobyć w kuchni dla siebie odpowiedniej klasy dania, należy się najpierw przygotować do tego, by móc przykładowo wykonywać je samodzielnie. Dania kuchni wegetariańskiej, są niesłychanie ważne, muszą mieć one w sobie odpowiednie dodatki, jak i też należy się postarać, by dość często używać dodatki, stanowiące doświadczalne metody, które pozwalają nam dodatkowo, aby się w jakiś sposób nauczyć planowania dla siebie posiłków. Wegetarianie mają w dostępie wiele dodatków, jakie mogą się postarać, abyśmy zdobyli odpowiednią ilość kalorii, jak i nauczyli się kombinowania posiłków, spełniających nasze wszystkie oczekiwania. Są ludzie, którzy doskonale znają się na prowadzeniu takiej jakości kuchni, która dodatkowo gwarantuje im żywność będącą dodatkiem do codziennego zajmowania się na przykład daniami, na których szczególnie możemy budować swój organizm i zdrowie.

bialamagia.pl

Paella

0

Paella to bez wątpienia jedna z najbardziej popularnych potraw wywodzących się z kuchni hiszpańskiej. Obecnie jest ona bardzo chętnie przyrządzana na całym świecie, nie tylko w Walencji, gdzie się narodziła. Aktualnie istnieje niezliczona ilość odmian tego dania, jednak wszystkie opierają się o podstawowe składniki. Jest to przede wszystkim ryż z dodatkiem szafranu, który jest najpierw podsmażany a następnie gotowany na głębokiej patelni. Poza tym Paella może zawierać, w zależności od wersji, inne składniki, takie jak kawałki kurczaka, owoce morza, a także kawałki warzyw, na przykład pomidory, groszek, fasolę i paprykę. Ryż używany do paelli powinien być średnioziarnisty, ponieważ inne gatunki nie wchłoną należycie soków. Nie powinien być również zbytnio rozgotowany, co pogarsza jakość potrawy. Podstawowym barwnikiem jest szafran, jednak czasami ze względu na jego dużą cenę, dodaje się papryki lub specjalnego barwnika. Potrawę w trakcie gotowania podlewa się płynem, którym najczęściej jest bulion mięsny lub rybny.

kochamdbam.pl

Piwa Żywiec – historia i czasy współczesne 2

0

Fachowcy pracujący przy kotłach warzelnych w browarze Żywiec opracowali własne receptury zarówno Portera, jak i piwa Ale. Jako swoistą ciekawostkę można podać, że Porter został nader pozytywnie przyjęty przez konsumentów, którzy obdarzyli go uznaniem. Dzięki temu po czasy współczesne kotły warzelne w Żywcu warzą piwo Porter. Browar Żywiecki przeprowadza jego produkcję ręcznie, dokładnie tak, jak miało to miejsce ponad wiek temu. Z roku na rok piwowarzy zatrudnieni w browarze Żywiec starali się udoskonalać produkcję piwa, dbają o zachowanie i podwyższanie jego jakości i walorów smakowych. Nie pozostało to niezauważone przez miłośników piwa, którzy przez lata byli wierni browarom produkowanym właśnie w Żywcu. Właściciele browaru już w okresie XIX wieku przywiązywali bardzo dużą wagę do ciągłego budowania pozytywnego wizerunku swojej marki. Stosowali oni nowatorskie metody sprzedaży oraz swoistej opieki nad każdy produktem, jaki wypuszczany był na rynek. W latach 1856-1939 browar w Żywcu zbudował wyróżniającą się dużą skutecznością sieć sprzedaży. Opierała się ona o lokalnych zastępców. W ich roli występowali cieszący się gruntownym zaufaniem kupcy, przedsiębiorcy, restauratorzy, jak również właściciele hoteli, którzy na swoim terenie prowadzili sprzedaż piwa. Żywiec propagował jak tylko mógł swoje logo, aby zapisało się ono trwale w pamięci i świadomości jak najszerszej grupy konsumentów. Nie szczędził pieniędzy na wszelkie przejawy reklamy, choć w tamtych czasach zasady promocji nie były chyba znane. Żywieckie znaki firmowe oraz towarowe drukowano, malowano, wytłaczano, a nawet wypalano na szklankach, kuflach, kapslach, podstawkach, beczkach, bloczkach, kelnerskich cennikach, serwetkach, czy też kalendarzach ściennych. Jak widać, browary w Żywcu doskonale wiedziały i nadal wiedzą, jak ważna jest świadomości marki i jak istotne miejsce w tym względzie odbywa szeroko zakrojona promocja własnej firmy i jej produktów. Nie należy zapominać, że browary Żywiec pomimo upływu całych dziesięcioleci, nadal pozostają na szczycie, wśród najczęściej wybieranych piw przez Polaków. Jak widać, Żywiec doskonale potrafi dobrać dla siebie odpowiednią politykę strategiczną.

kobiecymokiem.pl

Swojskie mięsa

0

Współczesne jedzenie jest na chwilę obecną o dziwo najtańszym w dziejach historii człowieka. We wcześniejszych czasach ludzie nie tylko nie mieli dostępu do tak ogromnej różnorodności produktów, ale także o wiele więcej musieli zapłacić chociażby za kawałek mięsa z kury. Na chwilę obecną jedzenie jest nam podawane jak na tacy w formie jeszcze nie przetworzonej do bezpośredniego jedzenia lub też w postaci gotowego dania, które można zjeść w knajpie lub też odgrzać sobie w domu. To co się pogorszyło to przede wszystkim sama jakość produktów spożywczych dostępnych dla nas w sklepach. Ludzie nie zdają sobie sprawy z tego ile tak naprawdę każdego dnia pochłaniają chemii w jedzeniu, które pomimo tego, że wygląda apetycznie to zawiera w sobie dość dużą ilość tablicy Mendelejewa. Gdzie nie gdzie są jednak jeszcze miejsca gdzie można kupić nie przetworzone produkty takie jak swojskie mięsa gdzie nie znajdziemy w nich praktycznie żadnych chemicznych dodatków gdyż wszystko jest przygotowane według starej i wypróbowanej receptury. Dlatego też można się pochwalić doskonałym smakiem owych wyrobów, które pomimo tego, że mają odpowiednio wysoką cenę to jednak smakują nie powtarzalnie i dzięki nim możemy się przekonać jak naprawdę powinno smakować to co kupujemy na chwilę obecną w naszych sklepach.

centerfence.pl

Przepis na kulinarny sukces

0

Niektórzy z nas rodzą się z darem kulinarnym. Dla nich gotowanie to czysta przyjemność, a to co ugotują jest za każdym razem po prostu doskonałe. Jednak nie każdy ma w życiu tyle szczęścia i dla niektórych niestety nie ma zbyt wielu szans na kulinarne sukcesy. Dzisiejsze czasy są jednak przyjazne, bowiem dzięki sporej ilości osiągalnych półproduktów możliwe staje się prawie samodzielne gotowanie, które jednak jest o wiele łatwiejsze niż robienie wszystkiego zupełnie od zera. Warto sobie ułatwić życie, przy okazji mając przynajmniej część satysfakcji z gotowania i jego efektów. Choć wiele mamy programów kulinarnych i dostępnych źródeł nie każdy z nas jest w stanie gotować zupełnie samodzielnie tak, by uzyskać najlepsze smaki. Kuchnia nie dla każdego jest powołaniem. Jak wiedzą specjaliści kulinaria wymagają nieraz odpowiedniego wyczucia, z którym najlepiej jest się po prostu urodzić. W przeciwnym razie nie ma mowy o sukcesie w kuchennych zmaganiach, bez zamiłowania do tego po prostu się nie da.

kissfm.pl

Parę słów o języku angielskim

0

Jaki język jest obecnie najważniejszy na świecie? Chyba nikt nie może mieć wątpliwości, że tym najważniejszym językiem jest język angielski, o którym można chyba powiedzieć, że z roku na rok coraz bardziej staje się „językiem urzędowym“ dzisiejszej rzeczywistości. W związku z tym nie może dziwić, że także u nas, w Polsce, język angielski staje się coraz bardziej popularny. Świadczy o tym na przykład to, że z roku na rok powstaje coraz więcej różnego rodzaju szkół językowych i innych placówek zajmujących się szeroko rozumianą edukacją językową, które oferują swoim uczniom język angielski. Ostatnie dane pokazują nawet, że wzrost w tym segmencie jest coraz bardziej dynamiczny, mimo pewne trudności, jakie pociągnął za sobą wielki kryzys ekonomiczny. Liczni fachowcy i specjaliści uważają nawet, że nawet jeżeli kryzys doświadczy nasz kraj jeszcze nieco mocniej, niż do tej pory, to popyt na szeroko rozumianą edukację językową(zwłaszcza w zakresie języków tak popularnych, jak język angielski) wcale nie zmaleje, tylko raczej wzrośnie, a więc branża nadal będzie rozwijać się dynamicznie.

larobes.pl/

ZOBACZ TEŻ